Kunstgras aanleggen in 8 eenvoudige stappen

Je tuin verrijken met onderhoudsvriendelijk kunstgras? Dit kun je eenvoudig zelf neerleggen! In de 8 eenvoudige stappen hieronder lees je hoe je dit kunt doen. 

1. Zorg voor een stabiele vlakke ondergrond

Voordat je kunstgras kunt neerleggen in de tuin of elders, is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond goed is. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de ondergrond stabiel, vlak en drainerend is. Een goede waterdoorlatende ondergrond bestaat voor 5 – 10 cm zand dat goed is aangetrild en uitgevlakt. Wil je kunstgras plaatsen op een kleibodem? Zorg dan voor een aangetrilde laag van 15 cm zand/lavazand.

Om ervoor te zorgen dat het zandbed goed blijft liggen, plaats dan opsluitbanden aan weerszijden. De opsluitbanden moeten ongeveer 2 centimeter boven het zandbed uitsteken, omdat hier tussen het kunstgras komt te liggen.

2. Leg stabilisatiedoek of valdemping neer

Wanneer je het kunstgras bovenop de geëgaliseerde aarde/zand ondergrond wil plaatsen, is het belangrijk om hiertussen stabilisatiedoek neer te leggen. Dit kun je eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Kun je de totale oppervlakte niet halen uit één doek? Zorg dan dat de losse stukken elkaar overlappen met 20 cm.

Ga je het kunstgras gebruiken of een wat ruwer oppervlak of wordt het voornamelijk gebruikt voor spelende kinderen? Dan biedt valdemping de uitkomst! De matten zijn 2 centimeter dik, zijn waterdoorlatend en hebben een hoog schokabsorberend vermogen. 

3. Snijd het kunstgras op maat

Wanneer het stabilisatiedoek netjes op zijn plaats ligt, kun je het kunstgras op maat snijden met een stanleymes. Snijd het kunstgras op maat via de onderzijde van de matten, zodat je de vezels niet beschadigd.

4. Leg het kunstgras neer met de sprietjes naar het huis!

Het is nu tijd om het kunstgras op de juiste plaats neer te leggen. Alle grassoorten hebben een vleug (poolrichting). Het is belangrijk om het gras zo neer te leggen zodat je in de vleug kijkt (dus de sprietjes steken wijzen richting het huis).

5. Verlijm het kunstgras met elkaar

Nu het kunstgras netjes naast elkaar ligt, is het belangrijk om te zorgen dat het goed blijft liggen onder allerlei weersomstandigheden. Snijd het kunstgras zo dicht mogelijk langs de vezel af en leg de randen ongeveer 2mm van elkaar vandaan. Controleer of de vleug (sprietjes) van alle stukken kunstgras dezelfde kant op wijzen. Sla daarna twee stukken kunstgras over de gehele lengte ongeveer 20 centimeter om, zodat je hiertussen tape kan aanbrengen op het stabilisatiedoek. Haal het folie van de tape en sla één van de twee stukken terug op de tape. Druk het daarna goed aan! Leg daarna het andere stuk kunstgras netjes op de tape.

Tip: om ervoor te zorgen dat de druk gelijkmatig wordt verdeeld, kun je een plank neerleggen om zo het kunstgras goed vast te drukken.

6. Het kunstgras vastzetten met grondpennen

Zet de zijkanten van het kunstgrasveld vast met grondpennen, zodat het ook aan de zijkanten goed vast blijft liggen.

7. Borstel het gras netjes

Natuurlijk wil je dat je nieuwe gazonnetje er netjes bij ligt. Borstel het kunstgras met een harde bezem zodat de grassprieten rechtop gaan staan.

8. Strooi droog kwartszand in het kunstgras

Deze stap is optioneel; strooi droog kwartszand (0,5 – 1 mm korrel) in het gras. Afhankelijk van je gekozen grassoort en de functie van het kunstgras kan dit nodig zijn. Verdeel het zand netjes over de totale oppervlakte en veeg het in het kunstgras.